5 Noutăți privind capacitatea financiară în proiectele POCU (foste POSDRU)
Ministerul Fondurilor Europene a publicat prima versiune modificată (după învestirea din noiembrie 2015) a Ghidului Solicitantului Condiții Generale pentru proiectele POCU (foste POSDRU).
Observăm în primul rând modificarea denumirii documentului: în locul denumirii consacrate Ghidul Solicitantului Condiții Generale se preferă o denumire mai puțin angajantă și anume Orientări privind oportunitățile de finanțare în cadrul programului POCU 2014-2020. Dar să trecem peste și să vă prezentăm câteva modificări referitoare la capacitatea financiară de care Beneficiarii/Partenerii ar trebui să țină cont în noua perioadă de programare 2014-2020 :
- Partenerii naționali/transnaționali sunt obligați să contribuie financiar la realizarea proiectului prin asigurarea unei părți din cota de cofinanțare a proiectului, proporțional cu bugetul alocat.
- O entitate nu poate aplica cu mai mult de 5 proiecte/call, indiferent de calitate (solicitant sau partener). În cazul în care este depistat că a încălcat regula, sancțiunea este respingerea tuturor proiectelor.
- Valoarea maximă a finanțării nerambursabile pe care o poate solicita un ONG/SRL cu vechime mai mare de 1 an = maximum suma veniturilor totale pe ultimii 3 ani
fiscali (n-1, n-2 şi n-3) conform situaţiilor financiar – contabile (balanță, bilanț contabil) SAU maxim 30% din valoarea asistenței financiare nerambursabile totale. Dacă ONG-ul sau SRL-ul au vechime mai mică de 1 an, atunci pot solicita maximum 20% din valoarea proiectului. - Maximum 1 membru al parteneriatului va beneficia de mecanismul de calcul al capacității financiare ca valoare maximă a finanţării nerambursabile de 30% sau 20% din valoarea totală a finanțării nerambursabile, după caz. Pentru ceilalţi membri ai parteneriatului se va aplica algoritmul de calcul prin raportare la cifra de afaceri/venituri totale.
- Alocarea financiară gestionată de Beneficiar/lider de parteneriat trebuie să fie mai mare decât alocarea financiară gestionată de oricare alt membru al parteneriatului.
După cum se vede, noile reguli vor avantaja organizațiile care au mai implementat proiecte în trecut, oferind însă posibilități de acces și pentru cei noi.
Acestea nu sunt singurele noutăți. Vom reveni cu alte informații în curând.
Sursa : MFE