10 tips-uri pentru un Slide PowerPoint de impact!

Slide-ul PowerPoint are rolul de a prezenta sintetic ideile din cadrul unei prezentări. Este un mijloc utilizat frecvent și are rolul de a ajuta speakerul în prezentare, de a pune la dispoziția publicului mesaje cheie însoțite adeseori de imagini sugestive, în acord cu mesajul transmis.

Nu de puține ori, observăm tendința de a încărca slide-urile cu mult conținut, cu imagini și animații, culori tari din dorința de a atrage atenția celor din sală. Doar că această modalitate de a construi un slide PowerPoint nu face decât să îndepărteze publicul de la mesajul vizat, să ducă atenția celor din sală spre cu totul alte sfere, mai puțin cele planificate la începutul prezentării.

Slide-urile pline de cuvinte, pe un fundal colorat, eventual cu model, sunt mai degrabă de evitat!

Cu cât un Slide este mai  simplu, clar, la obiect, cu atât prezentarea ta va beneficia de un plus valoare, iar publicul/audiența  va urmări conținutul prezentării și nu forma!

10 tips-uri pentru un Slide PowerPoint de impact!

 1. O idee principală pentru fiecare slide! De preferat ca un slide să transmită câte o idee de bază, pe care dorești să o transmiți celor care te urmăresc și pe care aceștia să o rețină! E important să ai în vedere faptul că atunci când proiectezi un slide, acesta este însoțit și de discursul tău. Prin urmare, cu un simplu exercițiu de imaginație, vei înțelege că în momentul în care slide-ul tău conține 5 idei principale și tu vorbești în același timp, sunt șanse reduse ca mesajul dorit de tine să ajungă la destinatar!
 2. Maxim 5 – 6 puncte (bullets) pe fiecare slide! Ideea principală pe care dorești să o transmiți într-un Slide poate fi împărțită în 5 – 6 subpuncte! Acestea sunt ușor de urmărit, de reținut!
 3. Cel mult 6 – 7 cuvinte per linie și alinierea textului la stânga! Fiecare bullet e de dorit să conțină maxim 7 cuvinte! În acest fel slide-ul rămâne clar și are coerență!
 4. Folosește 2 – 3 tipuri de fonturi în prezentare și 2 – 3 culori pentru design-ul Slide-ului! Întotdeauna Simplul e mai elegant! Pentru a nu deturna atenția de la conținutul prezentării spre forma acesteia, predefinește fonturile utilizate ! Spre exemplu: pentru text poți folosi culoarea Albastru, pentru mesaje de tipul: Așa nu! utilizează culoarea Roșu, pentru ce e De reținut utilizează culoarea Portocaliu!
 5. Utilizează imagini! Care să fie în acord cu mesajul transmis, care să poată produce emoție sau umor și care să fie de calitate! Atenție, dozajul este important! Nu folosi excesiv imaginile! Acestea pot însoți mesajele cheie într-un mod fericit, dar nu trebuie exagerat! Găsești imagini care ți-ar putea fi utile pe site-uri gratuite precum: www.pixabay.com sau www.compfight.com;
 6. Titlurile sunt reținute! Folosește titluri în prezentarea ta, întrucât acestea se rețin ușor și pot constitui un fel de sinteză a prezentării tale! Pentru fiecare Slide poți avea câte un titlu pentru care vei folosi un font și o culoare distincte!
 7. Consecvență în privința culorilor, fonturilor, stilului! Creează-ți propriul cod, propria legendă pentru slide-urile tale! Spre exemplu: Folosește un caracter de 18 pentru text, caracter de 24 pentru tilu! Folosește un tip de font pentru text și alt tip de font pentru titlu! Rămâi la numărul maxim de 3 pentru tipul de font, caracter și culoare utilizate! Dar, după ce ți le-ai stabilit, asigură-te că ai folosit în toate slide-urile acest cod, că ai fost consecvent cu alegerea ta de la început până la sfârșit!
 8. Nu abuza de animații și video-uri! Animațiile, video-urile sunt atractive, captează atenția publicului, dar echilibrul este cheia în toate! Când folosești una două animații, un filmuleț pentru toate slide-urile tale, poți fi sigur că acestea vor fi reținute, își vor atinge scopul pentru care le-ai utilizat!
 9. Nu folosi prea mult text! Textul va fi spus, va fi vorbit, va fi prezentat! Dacă slide-urile tale conțin fix ceea ce și prezinți, atunci va fi greu să menții trează atenția celor din sală! Căci aud fix ceea ce și citesc, prin urmare trebuie să renunți la ceva pentru a nu-i plictisi!
 10. Design simplu! (KISSKeep It Simple, Stupide) – Un design simplu pentru slide-urile prezentării tale va fi baza pentru o prezentare de impact, cu mesaj care va ajunge negreșit la audiența ta și mai ales va fi reținut!

Nu uita! Slide-urile PowerPoint reprezintă un INSTRUMENT pentru o prezentare de impact!

Așadar, e important să ai o prezentare bine construită, cu un scop și obiective clare, care să se susțină pe slide-uri cu un design simplu și bine concepute !

Dacă ești interesat de mai multe informații despre ceea ce înseamnă o prezentare PowerPoint – cum se construiește, cum se elaborează slide-urile, cum se susține în public, atunci te invit să participi la un Atelier gratuit organizat de Training.EXE!

Sursa foto: www.pixabay.com

Emilia ILIE

Coordonează activitatea de formare la Training.EXE organizând și susținând multiple sesiuni de formare, atât pentru adulți cât și pentru copii, adolescenți, tineri. Este pasionată de parenting și iși dorește să împărtășească această pasiune cu „părinții moderni” care se confruntă cu dificultăți noi în ceea ce privește creșterea copiilor. Află mai multe despre profilul ei pe această pagină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Multumim pentru vizita!

Vrei să te anunțăm când avem Workshopuri GRATUITE? Like & Abonare ;)!

  Dacă ai nevoie de alte informaţii, contactează:Training.EXE E-mail: [email protected]