POCU 2016 – AP6 – Scoala pentru toti
Ghidul Solicitantului pentru Apelul de Propuneri de Proiecte Scoala pentru toti a fost lansat in dezbatere. Este un program dedicat domeniului Educatiei finanțat din Programul Operațional Capital Uman (POCU 2014-2020).
Training.EXE are deja pregătite o serie de proiecte pe problematica vizată de apel, așa că, în parteneriat cu școli și autorități locale, se va implica în realizarea și depunerea unor proiecte relevante pentru nevoile grupului țintă vizat.
Beneficiari finali ai programului Scoala pentru toti
„Scoala pentru toti” susține pachetul de măsuri anti-sărăcie lansat de Guvernul României în luna februarie 2016 și are următoarele categorii de beneficiari finali:
- copiii din școli defavorizate, cu risc de abandon școlar;
- tinerii și adulții care au renunțat la școală și vor s-o reia;
- cadrele didactice și specialiștii care au nevoie de sprijin pentru a-și adapta activitatea școlii la nevoile copiilor.
Obiectivele urmărite prin programul Scoala pentru toti
Obiectivele urmărite de MFE prin finanțarea proiectelor ce urmează să fie depuse în perioada următoare sunt:
- Creșterea participării la învățământul antre-preșcolar și preșcolar pentru 25.000 de copii
- Sprijinirea a +30.000 de copii să meargă la școală, dar și scăderea riscului de abandon școlar
- Readucerea la școală – prin programul „A doua șansă” – a 20.000 de tineri și adulți care nu au terminat înv. obligatoriu
- Sprijinirea a 20.000 de cadre didactice, mediatori școlari, consilieri școlari, directori și specialiști în educație pentru a lucra mai bine cu copiii aflați în risc de abandon școlar
Buget alocat și tipuri de proiecte susținute
Alocarea totală pentru acest APP este de 193,2 milioane de euro repartizată după cum se arată în figura de mai jos.
În cadrul acestui apel pot fi finanțate două tipuri de proiecte:
- Proiecte mari (care includ mai multe școli din mai multe județe), cu o valoare maximă de 1.500.000 euro.
- Proiecte mici (care pot include o școală sau mai multe școli, din același județ) cu o valoare maximă de 500.000 euro.
Ghidul solicitantului și Anexele
Etapa de consultare publică a ghidului lansat astăzi se încheie pe 21 iulie 2016, iar apelul la proiecte este programat pentru 1 august.
Ghidul și anexele pot fi consultate aici.
Context
Diferența ratei de părăsire timpurie a școlii dintre România și UE a crescut de la 5,4% în 2010 la 8,1% în 2015.
Reducerea abandonului școlar este o prioritate pentru România, care, ca membră UE, a aderat la principalele obiective trasate de Europa 2020, strategia de creștere economică a Uniunii. Unul dintre obiective prevede o rată a abandonului școlar, la nivel european, de sub 10%.
În România, rata abandonului școlar se situează la 19,1%, potrivit Eurostat, și trebuie redusă până la 11,3% până în 2020.
Despre Programul Operațional Capital Uman 2014-2020:
POCU 2014-2020 are o alocare totală de 4,326 miliarde euro. Programul stabilește prioritățile de investiții, obiectivele specifice și acțiunile asumate de către România în domeniul resurselor umane, pentru a contribui la reducerea disparităţilor de dezvoltare economică şi socială dintre România şi Statele Membre ale UE. POCU include 7 Axe Prioritare: Inițiativa locuri de muncă pentru tineri (1); Îmbunătățirea situației tinerilor din categoria NEETs (2); Locuri de muncă pentru toți (3); Incluziunea socială și combaterea sărăciei (4); Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității (DLRC – 5); Educație și competențe (6); Asistenţă Tehnică (7).
Sursa : MFE