10 termeni noi pentru orice manager de proiect
Dacă sunteți sau aspirați să fiți manager proiect, în acest articol veți descoperi 10 termeni utilizați din ce în ce mai intens în domeniul managementului de proiect, pe care ar cam trebui să-i cunoașteți : agile, model de afaceri, scope creep, utilizator final, modelarea datelor, inteligenta emotionala, constientizarea pietei, analiza strategica, leadershipul în proiect, metodologia hibrid.
Project managementul evoluează odată cu lumea în care trăim. În prezent, companiile solicita managerilor un mai bun simt al afacerilor. Prin urmare, o parte din termenii din zona de business vin în prim-plan, iar noi ca manageri de proiect trebuie să ținem pasul. Transformările pe care le suferă orice domeniu de activitate pot fi observate și la nivelul limbajului.
Aceasta nu înseamnă că termeni/noțiuni vechi precum WBS (Work Breakdown Structure), Jaloane (Milestones), Tripla constrângere, Ciclul de viață al proiectului, diagrama Gantt, managementul schimbării, managementul riscului, etc. nu mai sunt de actualitate, doar că pe măsură ce domeniul managementului de proiect continuă să se maturizeze, termeninologia evoluează.
Vom vorbi în cele ce urmează despre 10 noi termeni de management de proiect pe care orice manager de proiect trebuie să-i cunoască.
1. Agile. Agile este o metodologie care este o alternativă la managementul de proiect clasic, fiind un proces iterativ, care permite dezvoltatorilor să privească lucrurile incremental. Bazele metodologiei au fost puse prin enunțarea a 12 principii Agile.
2. Model de afaceri. Modelul de afaceri (business model) este modul în care compania dvs. (proprie sau cea în care lucrați) face bani și ar fi indicat să înțelegeți în profunzime modelul de business deoarece toate proiectele organizației ar trebui, dacă nu să îmbunătățească, măcar să nu dăuneze acestui model.
3. Schimbări necontrolate ale conținutului (Scope creep). Scope creep nu este un termen nou, dar este din ce în ce în ce mai important pentru managerii de proiect să păstreze sub control aria de cuprindere a proiectului astfel încât să nu o scape de sub control.
4. Utilizatorul final. Vorbim despre utilizatorul final (end-user), pentru că tot mai multe companii sunt preocupate în prezent de experiența clienților, care sunt nevoile lor, și modul în care produsul sau serviciul răspunde acestora.
5. Modelarea datelor. Modelarea datelor este un proces utilizat pentru a defini și analiza datele necesare pentru a sprijini procesele de afaceri în cadrul organizațiilor. Prin urmare, procesul de modelare a datelor implică modelatori de date profesioniști care lucrează în strânsă colaborare cu părțile interesate, precum și potențialii utilizatori ai sistemului de informații.
6. Inteligența emoțională. Presupune să iei în considerare oamenii. Oamenii din echipa ta, oamenii cu care interacționezi, emoțiile lor și modul în care reacționează sunt importante.
7. Conștientizarea pieței. Fiți mai conștienți cu privire la piață. Care este piața în domeniul dvs. de activitate? Care sunt concurenții și care este modul în care influențează ei nu numai afacerea dvs., ci și proiectul dvs. sau politica de stabilire a prețurilor.
8. Analiza strategică. Presupune să vă uitați la piață și la afacerea dvs. pentru a vedea modul în care produsul sau serviciul dvs. corespunde, și ce provocări pot exista prin raportare la concurență și la unele dintre tendințele de de piață.
9. Leadershipul în proiect. În conducerea proiectului se pune mai mult accent pe oameni.
10. Metodologia hibrid. În prezent companiile realizează că metoda cascadă (waterfall) sau metoda agile au fiecare avantajele lor, așa că încep sa le combine.
Aceștia sunt doar câțiva dintre termenii pe care dorim să-i păstrați în prim plan, să aflați mai multe despre ei și să țineți cont de ei în proiectele voastre.
Sursa : projectmanager.com
Vrei să dezvoltăm subiectul ? Completează formularul pentru a participa la cursul de manager de proiect!