România Start-Up Nation 2017
UPDATE 29.05.2017
Descarcati documentele necesar a fi depuse în cadrul programului Start-up Nation România, direct de pe site-ul oficial.
- MODEL Acord de finantare
- Schema de minimis Actualizată pentru Programul Start-up Nation – România
- Lista codurilor CAEN eligibile
- Model Plan de Afaceri
UPDATE 08.05.2017
Mai multe noutăți sunt vehiculate în spațiul public cu privire la programul de finanțare al Start-up-urilor. Inclusiv titlul programului a evoluat sensibil la „Start-up Nation – România” :). Chiar dacă documentele nu sunt încă promulgate și publicate în Monitorul Oficial, se pare că nu vor suferi modificări semnificative.
Vom încerca să sintetizăm câteva dintre cele mai importante evoluții :
- Regiunea București-Ilfov este eligibilă pentru program
- Asociații care au o afacere pot aplica, dar cu un CAEN al proiectului nou
- Activitatea de „producție” software, CAEN 6201, va fi punctată la fel de mult ca activitățile de producție clasice – 40 de puncte
- Se acceptă și planurile de afaceri care crează un singur loc de muncă, dar se punctează suplimentar cele ce crează 2-3 locuri de muncă
Pentru mai multe detalii, vă recomandăm să studiați documentele de mai jos, cu precizarea că sunt în stadiul de proiect.
- Lege Start-Up Nation Romania
- Schema de minimis pentru Programul Start-up Nation – România
- Lista codurilor CAEN eligibile
- Model Plan de Afaceri
UPDATE 28.02.2017
A fost publicată o versiune actualizată a Proiectului de Hotărâre de Guvern referitoare la Normele de aplicare pentru OUG 10/2017. Noutatea, de tip breaking-news, este introducerea principiului „primul venit, primul servit”. Mai sunt si alte noutăți în grila de evaluare propusă.
UPDATE 01.30.2017
Guvernul a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgenta nr. 10/ 2017, privind instituirea Programului Start-up Nation Romania, prin care statul ar urma sa acorde fonduri nerambursabile de pana la 200.000 de lei (circa 44.000 Euro) celor care vor deschide o mica afacere în Romania.
Prin Programul pentru stimularea înființării de noi intreprinderi mici și mijlocii, program care incurajează dezvoltarea spiritului antreprenorial – Start-up Nation – Romania – statul va acorda ajutor de minimis reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim estimat de 10.000 de intreprinderi mici și mijlocii.
Întreprinderile nou înființate care vor trebui sa angajeze minimum 2 salariați cu contract de munca pe durata nedeterminata și sa-i mențină în activitate cel putin 3 ani. Prin această clauză, statul estimează crearea a minimum 20.000 de noi locuri de munca anual în cadrul celor 10.000 de firme create.
Cine va putea lua banii de la stat
Conform OUG, firmele beneficiare ale Programului „Start-up Nation – Romania” ar urma sa fie intreprinderile mici si mijlocii (IMM) infiintate dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in baza prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordonantei de Urgenta nr.6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri, cu modificarile si completarile ulterioare sau Legii nr. 1 / 2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, cu modificarile si completarile ulterioare.
Atât condițiile pe care trebuie să le îndeplinească firmele pentru a putea beneficia de sprijin, cât și lista cheltuielilor eligibile va face obiectul unei Hotărâri de Guvern.
Programul național de finanțare pentru stimularea înființării de start-up-uri, România Start-Up Nation, este anunțat a demara anul acesta în luna mai.
Acest program național de finanțare a start-up-urilor ar veni în completarea altor 2 programe cu același obiectiv, finanțate însă din fonduri europene : România Start-Up Plus și România Start-Up Diaspora.
Conform declarațiilor ministrului Florin JIANU, firmele nou înființate vor putea primi până la 50.000 de euro sprijin public pentru deschiderea unei afaceri.
Trebuie sa subliniez ca vom lansa Programul Romania Start-up national […]. Un program care va finanta 10.000 de start-up-uri anual, cu o suma de pana la 50.000 de euro. Este un program care va clasa România ca o țară extrem de atractiva pentru dezvoltarea de start-up-uri. (sursa: interviu difuzat de Agerpres).
Obiectivele programului România Start-Up Nation
Stimularea înființării de noi intreprinderi mici și mijlocii, îmbunatățirea performantelor economice ale start-up-urilor, creșterea potențialului de accesare a surselor de finanțare și facilitarea accesului acestora la creditare.
Măsuri prevăzute și rezultate așteptate
Finanțarea IMM-urilor noi înființate și facilitarea accesului acestora la creditare sunt principalele măsuri avute în vedere. Deocamdată nu este precizată intensitatea sprijinului, dar este anunțat că programul ar urma sa aibă alocat un buget de 500 de milioane de lei in anul 2017.
Rezultatele așteptate prin implementarea acestui program de stimulare a antreprenoriatului sunt :
- creșterea numărului de intreprinderi mici si mijlocii,
- creșterea numărului de locuri de munca in economie,
- creșterea gradului de tehnologizare a societatilor nou infiintate prin achizitionarea de tehnologii noi, innovative.
Calendar
De la 1 mai pornim deja acest program. Programul Romania Start-up național va funcționa, cu siguranța, pe întreg mandatul acestui guvern, adică timp de 4 ani. Vrem, de altfel, sa-l cuprindem și în Codul economic al României […], pentru ca va crea noua pătura de întreprinzători, a mai spus ministrul pentru Antreprenoriat.
Sursa : agerpres