Indexul economiei și societății digitale – DESI 2017
Conform celui mai recent index al economiei și societății digitale (DESI 2017), Romania este pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
Competentele digitale în rândul populatiei din România sunt cele mai slabe din UE, doar 26 % dintre romani avand competente digitale peste nivelurile de baza (fata de 55 % in UE)
Indexul DESI măsoară 5 parametri ai dezvoltarii digitale a unei tari:
- Conectivitatea – Banda largă fixă, banda largă mobilă, viteza și prețurile benzii largi
- Capitalul uman – Utilizarea internetului, competențele digitale de bază și cele avansate
- Utilizarea Internetului – Utilizarea conținutului de către cetățeni, comunicarea și tranzacțiile online
- Integrarea tehnologiei digitale – Digitalizarea întreprinderilor și a comerțului electronic
- Serviciile publice digitale – e-guvernarea
Danemarca, Finlanda, Suedia si Olanda au cele mai avansate economii digitale din UE, in timp ce Romania, Bulgaria, Grecia si Italia au cele mai scazute scoruri DESI – arata raportul CE.
Față de 2016 indexul României s-a îmbunătățit mai puțin decât media europeană (cf. grafic infra), cu alte cuvinte nu doar că nu reușim să reducem decalajele, dar acestea chiar se măresc de la an la an.
Doar puțin peste jumătate dintre romani (56%) utilizează cu regularitate Internetul, iar o treime (32 %) nu au folosit niciodata internetul (față de 16 % în UE).
Majoritatea românilor nu au încredere în on-line atunci când vine vorba de bani. Doar 8% utilizează on-line banking față de o medie UE de 59%, iar cumpărături on-line fac doar 18% (în stagnare) dintre români față de o medie de 66% la nivelul UE.
Un alt aspect nevralgic îl reprezintă oferta și utilizarea serviciilor de e-guvernare care sunt mult sub media europeană. Spre exemplu, doar 6% din cetățenii români sunt utilizatori de servicii publice digitale, comparativ cu media UE de 34%.
Aspectele pozitive regăsite în Raportul DESI 2017 privind România
- Romania isi mentine nivelul de acoperire a gospodariilor prin retele fixe de comunicatii in banda largă, aflându-se în continuare printre ultimele tari (a 26-a) din UE (sunt acoperite 89 % din gospodarii, în comparatie cu media UE de 97 %).
- Romania are rezultate relativ bune la absolvenții din domeniile științei, tehnologiei si matematicii (STEM), 1,7 % dintre romanii cu vârsta cuprinsă între 20-29 de ani deținând o diplomă în domeniile STEM.
- România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește disponibilitatea datelor deschise.
Acceseaza AICI rapoartele DESI pentru toate cele 28 state UE