Cum stabilesc obiective clare?
Cum stabilesc obiective clare? Este o întrebare frecventă începuturilor de an, întrucât un nou an este momentul potrivit pentru setarea de obiective, fie pe plan profesional, fie pe cel personal. Această tendință se datorează faptului că luna Ianuarie reprezintă pentru mulți dintre noi un nou început și simțim că putem rescrie etape pe care nu am reușit să le parcurgem din varii motive.
Dar ce se întâmplă după câteva luni?! De la entuziasmul evident al începutului de an, în multe cazuri, se ajunge ca după doar câteva luni să se renunțe la obiective, să fie trecute într-un plan secund și să fie găsite tot soiul de scuze sau energia să fie canalizată spre cu totul alte obiective, care nu se aflau deloc pe pagina scrisă la debutul de an.
Situația de mai sus vă sună cunoscută, nu-i așa?! E omenească, căci de multe ori apar situații care ne iau prin surprindere, ne deturnează de la drumul stabilit inițial și ne trezim că la jumătatea anului depunem eforturi pentru obiective diferite decât cele stabilite inițial.
În continuare vom detalia succint care sunt pașii necesar a fi parcurși de fiecare dintre noi pentru a ne atinge obiectivele pe care ni le stabilim?
Stabilirea scopului
Primul pas îl reprezintă identificarea SCOPULUI pentru care dorești să investești energie. DE CE să faci toate acestea? Scopul este contextul general, din care derivă obiectivele.
Să luăm un exemplu, pentru ca lucrurile să fie mai clare. Presupunem că scopul unei persoane pentru anul 2018 este acela de a descoperi o civilizație nouă, întrucât este pasionată de lumi exotice despre care a citit foarte multe, s-a documentat de-a lungul timpului și de care se simte foarte atrasă. Acest scop este în acord cu DE CE-ul interior.
Pentru că se știe exact care este SCOPUL, obiectivele vor rezulta destul de ușor din acest scop. Acestea trebuie să fie cât mai exacte, specifice, adică să fie SMART (cu siguranță știți deja despre obiectivele SMART, dar o scurtă recapitulare e binevenită oricând).
Stabilirea obiectivelor SMART
Un obiectiv SMART trebuie să fie:
SPECIFIC: indică cu exactitate ceea ce va face persoana. Ce? Unde? Când? Cum?
MĂSURABIL: are în vedere rezultate cuantificabile, ce pot fi măsurate.
ACCEPTABIL: poate fi atins cu resurse proprii.
RELEVANT/REALIST: să fie relevant pentru activitățile desfășurate
TEMPORIZAT: definit în timp.
Plecând de la Scopul mai sus enunțat, haideți să stabilim obiective SMART care au toate șansele să fie atinse de către persoana în cauza în decurs de un an. Ideal este să stabilim minimum 3 maximum 5 obiective. Vom alege varianta de 3 obiective.
- O1: Să realizez o vacanță de 10 zile în Egipt în vara lui 2018;
- O2: Să vizitez 5 obiective turistice emblematice pentru cultura și civilizația arabă;
- O3: Să susțin dialoguri scurte în limba arabă cu 10 persoane din această țară.
Stabilirea planului de acțiune
În momentul în care Obiectivele sunt SMART, planul de acțiune (care conține activități specifice pentru atingerea obiectivelor) este evident și destul de ușor de pus în practică.
Pentru a atingerea obiectivului O1 persoana va trebui să își stabilească perioada convenabilă pentru vacanță, să își achiziționeze bilete de călătorie și locuri potrivite de cazare și masă.
Pentru O2 va iniția demersuri de identificare a obiectivelor turistice cele mai relevante pentru ea, să afle unde sunt poziționate, cum și cu ce poate ajunge acolo.
Pentru O3 va încerca să identifice o organizație care face cursuri de limba arabă, se va interesa de profilul trainerului, durata și prețul unui curs, și, poate partea cea mai grea, va aloca săptămânal un număr de ore pentru sesiunile curs.
Pentru ca obiectivele tale să poată fi îndeplinite este important să știi DE CE faci asta? Care este SCOPUL tău? Dacă acest scop este clar, ți-l dorești cu adevărat fără să existe presiune exterioară ci să aibă la bază motivație intrinsecă, atunci fără îndoială că vei reuși să îl atingi.
Căci ”dacă nu știi unde mergi, cum vei ști cum să ajungi acolo pornind de aici?” (autor necunoscut)
Obiectivele pe care ți le stabilești trebuie să fie realizabile, în așa fel încât să nu conducă la frustrări în timp și ulterior la renunțare.
Evită tentația de a stabili foarte multe obiective, doar bazându-te pe entuziasmul și forța specifice începutului de an. Gândește-te exact ce vrei și ce ai nevoie, ia în calcul faptul că sunt multe lucruri de care să te ocupi într-un an (atât profesional, cât și personal), nu neglija faptul că pot apărea situații neprevăzute. Obiectivele e bine să fie atinse și să reprezinte o sursă de fericire, de împlinire și nu una de dezamăgire.
Vizualizează pas cu pas acțiunile necesare pentru atingerea acestor obiective și ține minte că pașii mici, realizați cu disciplină și perseverență, sunt SECRETUL pentru atingerea obiectivelor tale și scopului.
SUCCES și sper că îți va fi de folos acest articol!
Sursa foto: www.pixabay.com
1 Response
[…] care este publicul tău, vei stabili OBIECTIVELE prezentării (despre cum stabilesc obiective clare am scris aici), ce anume vor ști să facă participanții tăi la finalul prezentării tale. În cazul nostru, […]