Comunicarea în relația părinte-copil
Comunicarea în relația părinte-copil se dovedește a fi în realitate cea mai provocatoare dintre toate, căci aduce cu sine un amalgam de sentimente, dorințe, idealuri. Pe de o parte, părintele intenționează să transmită mesajele care să fie utile copilului său în dezvoltarea ulterioară, pe de altă parte copilul dorește să își transmită exact punctul de vedere care să fie luat în seamă și respectat. Nu de puține ori, în comunicarea părinte-copil apar tensiuni, tonul vocii devine ridicat și dorința de a ne impune punctul de vedere primează în detrimentul realizării unei bune comunicări.
Comunicarea interpersonală este o nevoie de bază a fiecăruia dintre noi și ca și rolul de părinte, comunicarea NU este o abilitate înnăscută, dar poate fi ÎNVĂȚATĂ.
Dacă ar fi să răspundem sincer la întrebarea: De la cine am învățat să comunicăm? cu siguranță printre primele răspunsuri se vor afla PĂRINȚII.
Ei sunt primele persoane care ne vorbesc, care ne dăruiesc limbajul (cuvinte, gesturi, semne), care ne ajută să comunicăm cu ei și cu cei din jurul nostru. Prin urmare, este foarte important modul în care ne transmitem ideile, concepțiile de viață, punctele de vedere, sentimentele către copiii noștri, căci în calitate de părinți suntem primele lor modele. Și cu siguranță ne dorim să fim un model de urmat.
Cum comunic eficient cu al meu copil:
- Stabilește clar ce dorești să îi transmiți! Mesajul tău să fie concis, la obiect și exprimat într-un mod pozitiv, afirmativ. De exemplu, mesajul ”Nu faci nimic în casa asta! Mereu ești pe telefon!” poate fi transmis astfel: ”Mi-ar prinde bine ajutorul tău la curățenie. Sunt destul de obosit/ă și sunt sigură că amândoi am face treaba bine și repede!”;
- Alege momentul potrivit pentru a comunica! Atunci când copilul tău te invită la o discuție, iar tu ești foarte prins, ocupat cu treburi, îi poți cere să aștepte câteva minute, în așa fel încât discuția să aibă loc într-un climat relaxat. Dacă ceea ce are de transmis copilul tău este realmente o urgență, atunci lasă la o parte ceea ce faci, fii conștient că în acel moment este prioritatea numărul 1 și acordă-i atenția ta și punctul tău de vedere într-un mod afectuos;
- Privește-l în ochi! Așază-te la nivelul privirii lui și vorbește cu el de la egal la egal. E destul de neplăcut pentru copil să își ațintească privirea în sus, atunci când tu alegi să îi transmiți mesajul de la nivelul tău. Este destul de obositor pentru gât, dar se transmite subliminal ideea că tu ești autoritatea și că opinia lui nu contează. Ori o comunicare eficientă are loc atunci când interlocutorii își pot expune punctele de vedere într-un context relaxat;
- Fără atac la persoană! În orice comunicare firească, de bun simț, nu se fac aluzii jignitoare la persoana din față. Se dezbat ideile, opiniile, bazate pe argumente și niciodată nu atacăm interlocutorul nostru;
- Sentimentele sunt în centru! Fiind vorba despre o comunicare între părinte și copil, încearcă să recunoști sentimentele celeilalte persoane. Adulții și copiii comunică mai bine și mai deschis când sentimentele lor pot fi exprimate, auzite, înțelese și acceptate. E important să reții că Sentimentele nu sunt bune sau rele, ele doar SUNT!
Despre o comunicare eficientă poți citi mai multe în articolul dedicat acestui subiect.
Pentru cei dintre voi interesați de tema COMUNICAREA ÎN RELAȚIA PĂRINTE-COPIL, vă lansez INVITAȚIA de a participa la WORKSHOP-UL GRATUIT cu această temă ce va avea loc JOI, 8 MARTIE 2018, ORA 18.00, la sediul Training.EXE. Va fi o întâlnire interactivă, bazată de exerciții, situații concrete și se adresează cu predilecție MAMELOR DE ADOLESCENȚI.
Înscrierile se pot face în formularul de mai jos cu mențiunea Workshop ”Comunicarea în relația părinte-copil” sau la adresa de e-mail: [email protected] .
VĂ AȘTEPT CU MARE DRAG!
Sursa foto: www.pixabay.com
Vrei să participi la un workshop GRATUIT ? Completează formularul și te contactăm noi!