Ce este un curs autorizat? La ce te ajută?

Când oferta de cursuri de formare este foarte bogată și variată (ceea ce este foarte bine) e important să știi exact de ce să urmezi un curs, de ce ai nevoie în calitate de cursant, care este domeniul în care intenționezi să acumulezi noi informații, să te perfecționezi, cum să transpui în practică cele achiziționate.
Un curs trebuie să răspundă nevoilor proprii de formare, să reprezinte o sursă corectă, documentată de informare, un loc în care învățarea să se realizeze cu plăcere.
Ce este un curs autorizat?
Cursurile de formare pot fi susținute de către organizații care au prevăzut în documentul de înființare activitatea de formare, predare, învățare și derulează cursuri după propriul sistem sau pot fi autorizate în acest sens, respectând legislația formării profesionale și urmând metodologia specifică.
Un curs autorizat este acel curs organizat și susținut de către instituții/firme/ONG-uri, care dețin autorizație de furnizor de formare profesională, eliberată de Comisia de Autorizare Județeană/a Municipiului București pentru un anumit tip de curs (de calificare, inițiere, specializare, perfecționare). Cursul se raportează la programa (conținuturile tematice) în baza căreia s-a obținut autorizația și se derulează în cadru formal, la final fiind prevăzut un examen de absolvire pentru evaluarea competențelor dobândite.
Etape în derularea cursului
- Fiecare cursant va completa o cerere de înscriere la curs. Participarea la un curs autorizat se face cu respectarea condițiilor minime de înscriere. Acestea sunt prevăzute în dosarul de autorizare al furnizorului de formare și se anunță fiecărui participant la înscriere. Spre exemplu, poți urma un curs autorizat de Limbă Engleză inițiere, dacă ești absolvent de studii minime obligatorii ce sunt dovedite prin prezentarea unui act de studiu. În cazul în care nu ești absolvent de studii minime obligatorii, dar dorești să urmezi acest curs, te poți alătura grupei respective, dar nu te poți înscrie pentru examenul final și nici nu poți obține certificatul de absolvire.
- Formatorul/trainerul care susține cursul deține certificat de Formator care îi atestă capacitatea acestuia de a lucra cu adulții și care îi conferă dreptul de a susține cursuri autorizate. În timpul derulării cursului, formatorul completează catalogul cursului, adăugând absențe și respectiv note.
- Numărul de absențe condiționează participarea la examenul de absolvire. Astfel, un cursant care a realizat absențe nemotivate mai mult de 10% din numărul total de ore prevăzut pentru cursul respectiv nu poate participa la examenul final.
- Fiecare cursant își va face cunoscută opțiunea de participare la examenul final, prin completarea unei cereri.
- Examenul de absolvire se va susține în prezența unei comisii externe (alcătuită din specialiști din domeniul în care se susține cursul și care nu aparțin instituției organizatoare), fiind alcătuit dintr-o parte teoretică și o parte practică, în care se evaluează competențele dobândite în timpul cursului.
În urma examenului, absolvenții vor primi fie certificate de calificare (dacă au finalizat un curs de calificare), fie de absolvire (dacă au finalizat un curs de inițiere, specializare, perfecționare). Aceste certificate poartă antetul Ministerului Educației și al Ministerului Muncii și sunt recunoscute la nivel național și internațional (prin aplicarea Apostilei de la Haga).
Utilitatea certificatului de absolvire
- Certificatul de absolvire este recunoscut de către orice angajator român și din afara țării și îți poate servi pentru obținerea unui nou loc de muncă sau pentru obținerea unei avansări profesionale.
- În baza acestui certificat poți profesa în domeniul în care ai urmat cursul. Spre exemplu, certificatul de absolvire de Formator dă posibilitatea de a susține cursuri autorizate pentru adulți într-un domeniu în care deții expertiză și experiență profesională dovedită.
- Acest certificat urmează regimul actelor de studii, ceea ce înseamnă că se încadrează în aceeași categorie cu diploma de bacalaureat, licență, etc. Este însoțit de un Supliment Descriptiv în care sunt menționate competențele dobândite în timpul cursului.
Dacă te decizi să urmezi un curs de formare autorizat asigură-te că organizatorul este furnizor de formare profesională autorizat, adică deține autorizația specifică și poate susține cursul în condițiile legii, cu examen final, în urma căruia poți obține certificat cu recunoaștere națională.
Dincolo de certificatele obținute ceea ce este foarte important la un curs este modul în care este susținut și organizat, de așa manieră încât să găsești conținut bine documentat, structurat, care să conțină cazuri concrete și care să îți fie util în dezvoltarea ta profesională ulterioară.
Un certificat care nu este bazat pe competență nu valorează mare lucru în practică și pentru angajatori, dar un certificat de absolvire însoțit de cunoașterea temeinică a domeniului respectiv, îmbogățit de experiență clară reprezintă cu certitudine un avantaj!
Sursa foto: www.pixabay.com