10 tehnici de gestionare a emoțiilor pentru o prezentare reușită!

Emoțiile reprezintă o parte deloc de neglijat atunci când urmează să susții o prezentare în fața unui public, fie că este vorba despre un public mic sau de un public numeros.
De foarte multe ori, persoanele aflate în ipostaza de a fi în fața celorlalți și de a împărtăși din experiența profesională sau personală se gândesc dacă vor fi la înălțimea așteptărilor, dacă vor plăcea auditoriului, dacă nu cumva există riscul să greșească, să emită opinii eronate și cei din fața sa să fie dezamăgiți.
Cu siguranță, nu e ușor lucru să fii cel care se expune, căci toți cei din sală sunt cu ochii pe tine. Dar să nu uităm faptul, că niciunul dintre cei prezenți nu a venit la prezentare cu gândul ca aceasta să fie un eșec, ci din contră, toți cei prezenți în sală își doresc în egală măsură ca și tine să aibă parte de o prezentare reușită, căci tocmai de aceea și-au trecut în agendă participarea la acel eveniment.
Ce e de făcut? Cum pot fi transformate emoțiile într-un aliat?
Tehnici de gestionare a emoțiilor
- Pregătirea cu rigurozitate și din timp a prezentării! O primă emoție este legată de conținut, de ceea ce urmează să prezinți celorlalți. Apar întrebări de tipul: Și dacă nu sunt suficient de pregătit/ă? Dacă nu le spun nimic nou? Pentru eliminarea din minte a acestui tip de întrebări este foarte important să știi care este scopul prezentării tale, care sunt obiectivele, ce anume urmează să le transmiți și mai ales ce vor ști participanții tăi să facă la finalul întâlnirii. Despre cum construiești o prezentare găseștii detalii pe această pagină.
- Realizarea unei schițe, a planului prezentării! Pe o hârtie A5 printează ideile principale ale prezentării tale, mesajele cheie pe care urmează să le prezinți celor din fața ta. Această hârtiuță te va ajuta să îți scoți din minte întrebarea ”Și dacă voi uita ce urmează să spun?!”. Acest tip de emoție este frecventă începuturilor, atunci când te afli pentru prima sau a doua dată în situația de a susține o prezentare. De aceea planul prezentării este la fel de util și la primele prezentări cât și mai târziu, căci te ajută să nu divaghezi prea mult de la ceea ce ți-ai propus. Planul printat poate să se regăsească pe masa ta, alături de laptop, și celelalte documente necesare, poți arunca o privire fără nicio reținere, în momentele de blocaj.
- Repetă prezentarea cap-coadă! Înainte de evenimentul propriu-zis, repetă toată prezentarea de minimum 3 ori, cu exerciții, glume, fișe și tot ceea ce ți-ai propus, imaginându-ți auditoriul sau chiar având în fața ta prieteni care joacă acest rol. Această etapă reduce mult emoțiile legate de firul logic al prezentării. Se așază mai bine în minte ce ai de transmis, care sunt etapele prezentării, cum deschizi și care sunt concluziile întâlnirii.
- Ia-ți reper persoane zâmbitoare! Când intri în sală și faci deschiderea și introducerea prezentării tale, privește persoanele din sală și ia-ți ca reper pe acelea care zâmbesc! Îți va reduce gândul că printre cei prezenți există rău-voitori, persoane care caută doar nod în papură! Va micșora stresul și nervozitatea specifice spargerii gheței și îți vei aminti că în sală sunt persoane ca și tine, dornice să afle lucruri interesante și utile. Întotdeauna persoanele care zâmbesc induc o stare de bine, căci prin zâmbetul lor participă la activarea ”neuronilor oglindă”, cei care preiau instantaneu din comportamentul interlocutorului. În momentul în care tu zâmbești, mare parte dintre cei prezenți vor simți să facă același lucru! Încearcă asta chiar acum când citești! Vei simți imediat diferența!
- Ascultă muzică, mișcă-te, intră în stare! Fiecare persoană are propriile obiceiuri înainte de susținerea unui prezentări. Fie că ascultă muzică energizantă, fie că face mișcare timp de 5 minute (nu vă gândiți aici că va alerga prin sală îmbrăcat în costum), fie că se vizualizează în fața sălii, sigur pe sine, dornic să împărtășească din experiența sa, oricare dintre aceste trucuri este de ajutor și contribuie la reducerea emoțiilor. Modul în care îți setezi mintea pentru susținerea prezentării este extrem de important. Pornești la drum cu gândul că ajuți pe ceilalți cu ceea ce știi și spui, că nu deții adevărul absolut în domeniul în care susții prezentarea și că participanții tăi nu au venit să pună la zid pe nimeni. Este o întâlnire în care învățarea este de ambele părți. Ei de la tine și tu de la ei!
- Bea apă și Respiră! Pe masa unde îți vei instala laptopul și toate materialele necesare sau undeva în apropiere, dar la îndemână, pregătește-ți un pahar, o sticlă de apă! Apa te va ajuta să te hidratezi, să îți limpezești gura și să ai o gândire mai clară! În situații de stres, nervozitate, mânie, respirația ajută fără drept de apel! Fă exerciții scurte de inspirație – expirație, ca la orele de educație fizică după perioadele care implicau mult efort. Făcând acest tip de exercițiu de 7 – 10 ori, vei vedea că emoțiile din stomac se vor risipi și liniștea se instalează!
- Nu te scuza excesiv! Cei din sală sunt alături de tine, își doresc ca prezentarea ta să fie una de succes, căci doar în acest mod toată lumea are de câștigat! Prin urmare, scuzele nu ajută la nimic, ci doar induc sentimentul că nu ești suficient de sigur pe tine, că poate nu a meritat efortul de a veni să te asculte. Orice situație neprevăzută (oprirea bruscă a videoproiectului în timpul prezentării, o pană de curent în sală, o intervenție acidă, furioasă a cuiva din sală, etc.) trebuie transformată într-o oportunitate și în niciun caz nu trebuie să devină motiv de anxietate, teamă, nesiguranță.
- Fă cunoștință cu participanții tăi! Când ai de susținut o prezentare este indicat să fii prima persoana care ajunge la sală (cu excepția celor din organizare). Îți pregătești materialele, verifici din nou mijloacele pe care le vei utiliza (videoproiector, laptop, markere, flipchart, fișe, etc, ), intri în starea necesară susținerii prezentării și îți vei întâmpina participanții, vei face cunoștință cu ei. Un salut scurt, în care le dai binețe și afli numele lor, folosind prilejul de a le mulțumi că au venit și că te bucuri că sunt prezenți. Este, dacă vrei, ca atunci când ai musafiri la o cină și tu ești gazda. Sigur îți dorești să creezi un climat calm, cald și deschis!
- Reflectorul trebuie să fie pe participanți și nu pe tine! E foarte important să ai în minte faptul că la o prezentare nu vorbești pentru tine și despre tine, ci pentru cei prezenți în sală, cei care și-au făcut timp să vină să te asculte! Este despre a le fi lor de ajutor, despre a le da informații utile și care să răspundă nevoilor și așteptărilor lor! Așadar, înlătură emoțiile și focusează-te pe cei din fața ta!
- Fii tu însuți! Același subiect, aceeași tematică poate fi susținută în sute și mii de prezentări de către speakeri, traineri, formatori cu experiențe diverse. Diferența o face personalitatea fiecăruia dintre ei! De aceea, este foarte important ca prezentarea să te reprezinte, să fie după chipul și asemănarea ta. Repet, este obligatoriu ca aceasta să fie foarte bine pregătită, cu informații riguroase, documentate, cu experiențe concrete, dar pe lângă toate acestea să fie impregnată de modul tău de a gândi și de a fi! În momentul în care prezentarea este muncită de tine în totalitate, gândită și regândită, presărată cu elemente care te definesc nu poate fi decât un succes!
Emoțiile fac parte din viața noastră! Acestea nu trebuie eliminate, ci bine gestionate, în așa fel încât să ne fie de ajutor!
Succes în prezentarea viitoare!
Sursa foto: www.pixabay.com